ВПЛИВ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОБЛІКУ І ОПОДАТКУВАННЯ НА УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАКЛАДІВ (ПІДПРИЄМСТВ) РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Ключові слова:
облік, оподаткування, спрощена система оподаткування, загальна система оподаткування, єдиний податок, механізм, управління, діяльність, заклад (підприємство) ресторанного господарстваАнотація
В статті проведено дослідження особливостей обліку і оподаткування закладів (підприємств) ресторанного господарства та акцентовано увагу на їхній вплив на управління діяльністю. Розглянуто нюанси щодо вибору КВЕДів під час реєстрації закладів (підприємств) та вибору системи оподаткування, адже від цього буде залежати сплата податків та форма бухгалтерського обліку. Виділено обмеження та переваги спрощеної системи оподаткування для закладів (підприємств) ресторанного господарства. Розглянуто особливості оподаткування фізичних осіб-підприємців на спрощеній та загальній системі оподаткування та юридичних осіб ресторанного господарства. Особливостями обліку в закладах (підприємствах) ресторанного господарства є одночасне та паралельне урахування трьох процесів: виробництва, роздрібної реалізації (торгівлі) та надання послуг, що має прямий вплив на «складність» ведення бухгалтерського обліку і на вибір виду економічної діяльності. Від правильної організації обліку та надання точної, правдивої, неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності закладу (підприємства) залежить прийняття управлінським персоналом виважених рішень щодо управління діяльністю.
На основі проведеного дослідження розроблено механізм управління діяльністю закладів (підприємств) ресторанного господарства, запропоновано авторське бачення дефініції «механізм управління діяльністю закладів (підприємств) ресторанного господарства з урахуванням особливостей обліку і оподаткування» під яким слід розуміти динамічну частину управління діяльністю, яка полягає у веденні обліку з моменту реєстрації закладу (підприємства), поточної реєстрації господарських операцій, узагальненні даних, формуванні фінансової та податкової звітності, вибору системи оподаткування закладів (підприємств) для дотримання вимог чинного законодавства та прийняття управлінських рішень. Встановлено мету та надано характеристику складових даного механізму. Розроблено удосконалений механізм управління діяльністю закладів (підприємств) ресторанного господарства з урахуванням особливостей обліку і оподаткування, який на відміну від існуючих враховує вплив особливостей обліку та оподаткування на управління діяльністю закладів (підприємств) ресторанного господарства та має забезпечити досягнення мети, а саме їх ефективну діяльність та розвиток.