ОСОБЛИВОСТІ ДЕПОЗИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • О.В. Андрєєва
  • Д.Ю. Пендюр

Ключові слова:

депозит, депозитна діяльність, депозитна політика, ресурсна база, комерційний банк

Анотація

У статті розглянуто теоретичні аспекти організації депозитної діяльності комерційного банку в умовах економічної нестабільності.

Зазначено, що банк як юридична особа, задля проведення банківської діяльності формує ресурси, які складаються з власних, залучених та запозичених ресурсів. Саме залучені та запозичені ресурси комерційного банку використовуються ним при проведенні активних операцій та приносять банку значну частину прибутку.

Банк організовує власну депозитну діяльність шляхом проведення депозитних операцій. Така діяльність знаходиться під впливом ряду факторів макро- та мікроекономічного характеру. На макрорівні це регуляторний вплив регуляторного органу країни, зміна фаз циклу економічного розвитку, темп інфляції, світові економічні кризи. До факторів мікроекономічного рівня віднесено якість підготовки банківського менеджменту, спроможність банку запропонувати потенційним клієнтам сучасний ряд депозитних послуг, постійно оновлювати їх асортимент, бонусні програми, а також вимоги акціонерів і клієнтів банку. Під вплив цих факторів також підпадає поведінка власників депозитів, як потенційних інвесторів банку.

На тлі хронічного стану інфляції в країні, частих економічних криз, динамізації циклу економічного розвитку, сучасна депозитна діяльність комерційного банку повинна відбуватися з огляду на таку ситуацію та врахування можливих ризиків зниження ліквідності власних активів і втрати рівня прибутковості.

Комерційний банк повинен впроваджувати в депозитну діяльність нові методи, прогнозувати та передбачати інтереси вкладників, створювати вигідні умови щодо розміщення депозитів на довгий термін, постійно оновлювати асортимент депозитних послуг, підвищити кваліфікацію та компетентність працівників банку, запровадження «NOW» рахунків, де кошти клієнта можуть зберігатися як на депозиті під певним відсотком і використовуватися, як платіжний засіб.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-14